Den 1 juni gjorde Stranda Naturskyddsförening ett mycket uppskattat studiebesök hos Alvas Naturbete i Södra Skärshult. Gården som ligger i Mönsterås kommun (på gränsen mot Högsby kommun) drivs av Daniel och Johanna Hägerby. Alvas naturbete är ett ekologiskt och regenerativt lantbruk som bl.a. producerar ägg, yoghurt, honung, jordgubbar och tomater. En stor del av produkterna säljs i s.k. Reko-ring vilket innebär att kunderna i förväg beställer vad de vill ha och sedan hämtar produkterna på en samlingsplats där även andra gårdar anslutna till Reko-ringen levererar sina produkter.
Vi var 23 vuxna och 5 barn som deltog i besöket. Daniel Hägerby berättade om gården och hur det generativa lantbruket fungerar och vi fick vi se när korna flyttades till nytt bete, vilket görs ca varannan dag för att marken inte ska bli för hårt avbetad och nedtrampad. Målet är att 1/3 av gräset ska ätas upp, 1/3 trampas ned och 1/3 får stå kvar orört för tillväxt. Denna form av roterande betesdrift ökar gräs och örters tillväxt och då ökas även inlagringen av kol i marken. Även biologisk mångfald gynnas. Korna äter inget kraftfoder utan bara det som växer på betesmarken. De mjölkas maskinellt ute på betet en gång per dag. Kalvarna går med sina ”mammor” på dagarna, så kornas mjölk delas med dem. Korna går ute året om och på vintern äter de ensilage (konserverat hö). På gården finns ett femtontal kor plus ett antal kalvar.
Gården har även ca 300 höns som flyttas runt i fållor på betesmarken, efter att korna betat där. Hönsen gillar bl.a. de skalbaggar och andra djur som lever i kornas bajs men de får också ekologiskt värpfoder. På natten går hönsen in i flyttbara vagnar där äggen plockas. För att inte packa marken mer än nödvändigt använder Daniel en eldriven fyrhjuling för att flytta hönshusen. Några av barnen fick hjälpa till att plocka ägg vid besöket.
Jorden på betena plöjs normalt inte upp och sås om, som i konventionellt jordbruk. Målsättningen är att kolförrådet i jorden ska öka och ligga kvar stabilt över tid och att betet ska räcka till för djuren utan tillförsel av inköpt gödsel.
På gården finns även ett växthus med bl.a. jordgubbar och tomater. Totalt brukas ca 20 ha mark och verksamheten har pågått i sex år i denna omfattning.
Tyvärr ger konventionellt storskaligt lantbruk normalt en lång rad negativa effekter i form av bl.a. övergödning, markpackning, stora utsläpp av växthusgaser och negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Det var därför väldigt intressant att se ett lantbruk som bedrivs med ett minimum av inköpta insatsvaror i form av gödsel och bränsle mm. Det regenerativa lantbruket har stora miljö- och klimatmässiga fördelar i förhållande till det konventionella jordbruket.
Besöket avslutades med jättegod ekofika bestående av yoghurt, jordgubbar, honung och blåbärskaka i Daniel och Johannas trädgård.
Kommentera